Category: "Servers"

Aanpassen owner en group

May 16th, 2013
Bij het kopiëren van een website om als basis te dienen van een volgende website, komt het nog wel eens voor dat die nieuwe site niet van dezelfde owner moet zijn als de oorspronkelijke site. Middels het linux commando chown is dat snel te regelen, maar… more »

Open die poorten!

April 16th, 2013
Bij dezelfde server als in mijn vorige post, kwam ook het probleem naar voren, dat de firewall vrijwel alle poorten gesloten had: De webserver (poort 80) was niet bereikbaar, ftp werkte niet. En dat alleen "van buiten" want via de localhost waren de ser… more »

SELINUX uitschakelen

April 16th, 2013
Vandaag een heb ik een server ingericht. Het was een kale installatie van CentOS 6.4. Apache erop, PHP erbij en Mysql. De demo pagina werd keurig getoond, maar zodra ik een file uit een andere document root probeerde te halen, bleven de permission deni… more »

Passphrase SSL certificate verwijderen

August 20th, 2012
Van de week was het weer tijd om een verlenging te regelen voor een SSL certifcate van een website. Voor de verandering was het dit keer ruim op tijd dat ik het opmerkte .... :-)   Nieuwe key aanmaken, met passphrase, CSR (certificate signing request)… more »

Over op PHP 5.4

March 3rd, 2012
Nu PHP 5.4 dan officieel gereleased is eergisteren, ben ik meteen maar overgegaan op het updaten van deze server, waarop onder andere dit blog draait, maar ook webmail en een aantal andere sites. Wetend dat een aantal van de sites zijn roots nog heeft i… more »

Crontabs: url aanroepen

February 14th, 2012
Normaal geef ik de voorkeur aan het aanroepen van een php script via de command line via "php": /usr/bin/php /path/script.php Maar op sommige servers is php gewoonweg niet beschikbaar via de command line, en moet je terugvallen op wget: Wget do… more »

Mysql backup: 1 per database.

January 30th, 2012
Mysqldump is dé tool om backups te maken van je Mysql-database(s). Hoewel je op de command line een hoop parameters en instellingen kunt meegeven, doet de tool zijn werk wel het best, als je hem vergelijkt met zelfgeschreven tooltjes: Zeg nu zelf: een… more »

CentOS: waar blijven de updates?

July 13th, 2011
Soms heb je het niet voor het uitkiezen welk operating system er op een server staat. In dit geval heb ik weer een server in de schoot geworpen gekregen waarop CentOS 5 staat. Nu doet zo'n server nog best aardig zijn best, maar als webontwikkelaar wil… more »