Categories: "Web" or "Javascript" or "PHP" or "Servers" or "SQL" or "MySQL" or "Oracle"

Aanpassen owner en group

May 16th, 2013
Bij het kopiëren van een website om als basis te dienen van een volgende website, komt het nog wel eens voor dat die nieuwe site niet van dezelfde owner moet zijn als de oorspronkelijke site. Middels het linux commando chown is dat snel te regelen, maar… more »

Open die poorten!

April 16th, 2013
Bij dezelfde server als in mijn vorige post, kwam ook het probleem naar voren, dat de firewall vrijwel alle poorten gesloten had: De webserver (poort 80) was niet bereikbaar, ftp werkte niet. En dat alleen "van buiten" want via de localhost waren de ser… more »

SELINUX uitschakelen

April 16th, 2013
Vandaag een heb ik een server ingericht. Het was een kale installatie van CentOS 6.4. Apache erop, PHP erbij en Mysql. De demo pagina werd keurig getoond, maar zodra ik een file uit een andere document root probeerde te halen, bleven de permission deni… more »

Passphrase SSL certificate verwijderen

August 20th, 2012
Van de week was het weer tijd om een verlenging te regelen voor een SSL certifcate van een website. Voor de verandering was het dit keer ruim op tijd dat ik het opmerkte .... :-)   Nieuwe key aanmaken, met passphrase, CSR (certificate signing request)… more »

Over op PHP 5.4

March 3rd, 2012
Nu PHP 5.4 dan officieel gereleased is eergisteren, ben ik meteen maar overgegaan op het updaten van deze server, waarop onder andere dit blog draait, maar ook webmail en een aantal andere sites. Wetend dat een aantal van de sites zijn roots nog heeft i… more »

Nieuw in PHP 5.4 pt 2: Traits

March 3rd, 2012
2. Traits Het eerste wat natuurlijk wijzigt, is dat "trait" nu een gereserveerd woord is. Mocht je dus functies of classes danwel constantes aangemaakt hebben met deze naam, dan dient dat aangepast te worden. Wat is een trait nu eigenlijk? Het is min… more »

Crontabs: url aanroepen

February 14th, 2012
Normaal geef ik de voorkeur aan het aanroepen van een php script via de command line via "php": /usr/bin/php /path/script.php Maar op sommige servers is php gewoonweg niet beschikbaar via de command line, en moet je terugvallen op wget: Wget do… more »

Mysql backup: 1 per database.

January 30th, 2012
Mysqldump is dé tool om backups te maken van je Mysql-database(s). Hoewel je op de command line een hoop parameters en instellingen kunt meegeven, doet de tool zijn werk wel het best, als je hem vergelijkt met zelfgeschreven tooltjes: Zeg nu zelf: een… more »

Nieuwe sites

November 30th, 2011
Het is weer veel te lang geleden dat er iets gepost is hier! Er staan halve posts in de rij, maar ik ben veel te druk bezig met werk om hier ook nog iets op te zetten. Maar ik beloof beterschap. Maar werk houdt voorrang :-) Intussen zijn 2 websites… more »

Nieuw in PHP 5.4: Array's

October 6th, 2011
Nu er een beta verschenen is van PHP 5.4 is het onderhand tijd om eens te kijken naar de nieuwe features ten opzichte van zijn voorlopers. PHP 5.3 wordt op het moment nog lang niet op alle servers gebruikt. Indertijd, onderhand al weer een ruime 2 jaar… more »

Afstanden bepalen mbv Google Maps deel 2

September 29th, 2011
Al weer een tijd geleden heb ik wat geschreven over een project waarbij de dichtstbijzijnde winkels gevonden moesten worden. Ik was met mijn verhaal zo ver gekomen, dat de coordinaten van de winkels via Google Maps achterhaald waren. De volgende stap… more »

Accented letters

July 13th, 2011
probleem waar ik tegenaan liep: Ik moet zoeken in een database tabel op bezoekers van wie de naam begint met een gegeven invoer. Alleen kunnen sommige letters voorzien zijn van een accent. Ik zoek bijvoorbeeld op "Veronique", maar ik wil dan ook… more »

CentOS: waar blijven de updates?

July 13th, 2011
Soms heb je het niet voor het uitkiezen welk operating system er op een server staat. In dit geval heb ik weer een server in de schoot geworpen gekregen waarop CentOS 5 staat. Nu doet zo'n server nog best aardig zijn best, maar als webontwikkelaar wil… more »

Afstanden bepalen mbv Google Maps

June 23rd, 2011
Van een producent van pennen kwam de vraag om een "vind de dichstbijzijnde winkel" optie in de site te bouwen. Het beheer van de lijst met winkels moet zo simpel mogelijk blijven. Daarom heb ik er voor gekozen dat de lijst met adressen aangeleverd wordt… more »